website theo rooden

dressing the loom

Het hele weefproces boeit me. Voordat er daadwerkelijk geweven wordt zijn er al veel stappen gemaakt.

stap 1 > HET ontwerp maken

Eerst maak ik een ontwerp. In dit geval wil ik kussenhoezen maken. Ik wil contrasterende vlakken maken en ik wil diepte suggereren door veschillende kleurnuances. Dit gaat goed met een dubbelweefsel. Vanuit het grafische beeld bereken ik hoeveel draden van elke kleur in welke volgorde de schering moet hebben.

stap 2 > de schering draaien

Op de goede volgorde worden de scheringdraden (in dit geval zo’n 5 meter lengte) om een scheermolen gewikkeld, op zo’n manier dat de draden goed geordend blijven.

stap 3 > de schering op het getouw spreiden

De schering wordt op het getouw gelegd. Met behulp van de evenaar wordt per centimeter het juiste aantal draden gelegd. In dit geval zijn er 16 draden per centimeter (8 voor elke laag van het dubbelweefsel).

stap 4 > het opbomen

Het opbomen is een spannende stap. Via een takelconstructie wordt de schering op spanning gebracht. Het is belangrijk dat alle draden met dezelfde spanning op de scheringboom wordt opgedraaid. Een fijn moment als de hele schering er op zit.

stap 5 > de draden door de hevels halen

De schachten worden in het getouw gehangen (8 stuks in dit geval). Aan de schachten hangen heveltjes, een voor elke scheringdraad (944 bij dit werkstuk). De heveltjes hebben een oogje waar de scheringdraad doorheen gaat. Als straks een trapper wordt ingedrukt gaan bepaalde schachten omhoog of omlaag, en daarmee ook de scheringdraad die door het oogje van van een hevel aan die schacht gaat. 

Dit is een tijdrovende stap, en je moet opletten dat de draad door het heveltje van de juiste schacht gaat.

stap 6 > het doorrieten

Nu wordt elke draad door het riet gehaald, zodat alle draden precies op de goede afstand naast elkaar komen.

stap 7 > het aanbinden

De schering wordt nu aangebonden aan de aanbindlat, mooi op gelijkmatige spanning. Deze aanbindlat zit vast aan de doekboom, zodat tijdens het weven het werkstuk kan worden doorgedraaid.

stap 8 > de schemels en de trappers

Via een systeem van korte en lange schemels worden de schachten aan de trappers verbonden. Zo wordt bepaald welke scheringdraden omhoog en omlaag moeten als een trapper wordt ingedrukt. En door de trappers op bepaalde volgorde in te trappen ontstaat tijdens het weven het patroon.

stap 9 > weven maar

Eindelijk kan er geweven worden. Het geeft veel voldoening als er geen fouten gemaakt zijn en er een aansprekend weefsel ontstaat, waarbij het ontwerp tot leven komt.

Zijn er nog vragen? 😉

 

2 comments

    1. Hoi Arnold-Jan, leuk van je te horen.
      Ja, het is inderdaad een heel mooi proces. En ook tijdens het weven zelf en in de nabewerking is het boeiend.
      Groetjes, Theo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *