residential course Jason Collingwood – week 2

De tweede week in Nayland heb ik een vooraf ontworpen vloerkleed geweven. Op een bijzonder getouw. Peter Collingwood (de vader van Jason) ontwikkelde een systeem voor schachtwisseling. Met dit systeem kun je tijdens het weven per inslag bepalen hoe de blokken in een blokweefsel worden geplaatst. Wanneer je verandering wilt, dan haal je de hendels over die boven de schachten zijn geplaatst. 

Het ontwerp is vooraf uitgewerkt op ruitjespapier (93 pixels breed, 201 pixels hoog). Opperste concentratie om op het juiste moment de juiste hendels te wisselen, steeds de goede trapper in te trappen, consequent de breedtehouder mee te bewegen, zo regelmatig mogelijk de draad ruimte te geven en de slagboom aan te slaan, en de twee steeklatten zo te manipuleren dat de zoom mooi wordt (onder wevers gelden perfect selvedges als visitekaartje). Na verloop van tijd lukte het goed om mijn ritme te vinden. 

Ook aandacht voor de afwerking. Een strook met linnenbinding en sumac die is omgeslagen. Het kleed heeft in principe de zwarte kant als voorzijde, maar de blauwe kant mag er ook zijn.

2 comments

  1. Theo, erg mooi! Leuk om te zien hoe je verder bent gegaan met je weekwerk sinds de week met Angie. Ik kwam haar pas tegen in Bristol en ze noemde dat je bij Peter een week aan de slag was. Erg mooi!

    1. Hoi Janet,
      Leuk om van je te horen. Ik heb een jaar vrijaf van mijn werk aan de Hogeschool, dus ik kan meters maken. Benieuwd hoe het met jouw weefwerk gaat. Groetjes, Theo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *